Pådriv i Søndre
Pådriv i Søndre har sin egen nettside: les den her.
Kort om prosjektet
Pådriv i Søndre er en varig arena for samfunnsutvikling og samarbeid i Søndre Nordstrand. Det finnes mye kraft, engasjement og initiativ for å finne bedre løsninger for lokale samfunnsutfordringer i ulike deler av Oslo sør. Pådriv i Søndre skal bidra til at vi praksis får til å jobbe på tvers av siloer og tradisjonelle skillelinjer for å komme fram til helt nye løsninger, i fellesskap.
Arenaen er et verktøy som kan tas i bruk av alle i Søndre Nordstrand for å skape en bærekraftig utvikling i området, enten man er innbygger, næringsliv, offentlig aktør, en organisasjon eller annet.
Pådriv i Søndre opererer gjennom åpne samlinger der alle som ønsker det kan jobbe sammen om temaer som vil bidra til å løfte bydelen. I tillegg jobber arenaen med å utvikle prosjektideer, koble gode krefter sammen, støtte andre i utviklingen av deres initiativer og med å koordinere prosesser hvor det er behov for en nøytral mellomromsaktør.
Bakgrunn
Søndre Nordstrand har en ung befolkning, med en høyere andel barn og unge enn resten av Oslo. Jevnt over scorer bydelen dårlig på levekårsindikatorer som inntekt, sysselsetting, utdanning og trangboddhet. Dette bidrar til en uro på flere nivåer knyttet til oppvekstvilkår og ungdomskriminalitet.
Bydelen har flotte naturområder som legger til rette for aktivitet og rekreasjon, et stort kulturelt mangfold og mange nærmiljøer med mye lokalt engasjement.
Søndre Nordstrand består av ulike områder som er skilt fra hverandre av både fysiske, topografiske og sosiale barrierer. Det er mange godt etablerte boligområder, men også store planer for byutvikling, blant annet på Rosenholm.
Oslo kommune har satt mange mål som er relevante for området:
- Bydelene har en rolle som lokalsamfunnsutvikler for å samle alle som kan bidra til å utvikle områdene videre, enten det er næringsliv, offentlige etater eller lokale lag og foreninger.
- Næringsutvikling
- Utvikle nettverk for innovasjon i samarbeid med øvrig offentlig sektor, næringsliv, forskningsmiljø og frivillig sektor.
Her er vi nå - og veien videre
I 2024 ble Pådriv i Søndre etablert som arena med egen styringsgruppe og arenaleder. Det ble gjennomført fem åpne samlinger i løpet av året. På samlingene kom det mange ideer og forslag til hva man burde prioritere å jobbe med i arenaen.
Dette førte til at man har gått i gang med tidligfaseutvikling av to prosjektspor:
- Aktive Søndre: kan vi få til et samarbeid mellom idrettslagene knyttet til ungdomstrenere?
- Skape i Ytre by: mer nyskaping og næringsutvikling i bydel Søndre Nordstrand og bydel Alna
Vi støtter også opp under prosjekter og initiativer ledet av andre lokale aktører og bidrar til å koordinere prosesser knyttet til områdeutvikling på Rosenholm.
Åpne samlinger er en fast og sentral del av arenaen, også i 2025. Disse kan man lese mer om på Pådriv i Søndre sin egen nettside, og under fanen samlinger.
Arenaledelsen jobber kontinuerlig med utvikling av arenaen gjennom samspill med styringsgruppen, lokale innbyggere og aktører.
Relevante lenker
Epostliste for oppdateringer og informasjon