La oss invitere ungdom med som samfunnsutviklere!

Alle i Oslo bør og skal få ytre sin mening om utviklingen av samfunnet. Det gjelder også - og kanskje helt spesielt - barn og unge. En undersøkelse fra 2022 viser at færre unge enn tidligere tror at demokratiet vil styrke seg i tiden fremover (kilde).
I våre møter med ungdom forteller mange av dem at de ikke har noen tro på at deres meninger, tanker og innspill lyttes til. Dette er en trend vi er nødt til å snu. Hvordan kan vi sammen styrke ungdommenes følelse av betydning og demokratisk mestring, og sørge for at deres ideer faktisk inkluderes når samfunnet utvikles?
Vi vet det stilles høye forventninger og krav til lærere og elever gjennom de tverrfaglige temaene i Fagfornyelsen. Elevene skal lære om 1) Bærekraftig utvikling 2) Demokrati og medborgerskap og 3) Folkehelse og Livsmestring. Hva om vi rigger bedre systemer for hvordan elevene kan lære om dette - samtidig som de får jobbe med konkrete, realistiske caser? I bydelene, sammen med by- og samfunnsutviklere, innenfor ulike fagfelt?
Oslo skal bli verdens beste by å bo og leve i. Å gjøre Oslo til et klimatilpasset nullutslippssamfunn skal bidra til å skape en sunn, trivelig og velfungerende by uten store sosiale forskjeller, og med renere luft og vann. For å få til det er vi helt avhengig av at også de som skal bære denne byen inn i fremtiden er med på å forme den i dag.
25. mars inviterte Pådriv Oslo, i samarbeid med Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU), Bjerke videregående skole, KFUK-KFUM Forandringshuset og Høyskolen Kristiania, inn til frokostseminar om hvordan vi kan løfte de unge stemmene inn i rommene der beslutninger om samfunnet vårt tas.
I rommet samlet vi alt fra videregåendeelever til pensjonister, lærere til journalister, kulturaktører til privat næringsliv. Det var enighet om at unge må få være med og forme løsningene – ikke bare bli informert om dem – hvis vi skal lykkes.
Ansvaret for dét ligger ikke hos en enkelt aktør alene. Utdanningsinstitusjonene må koble elever og studenter på “det virkelige”; virkelige utfordringer, tematikker, jobber, muligheter og utviklingsprosjekter.
Elever og studenter selv må oppsøke og ta i bruk de arenaene som finnes. Organisasjoner for og med barn og unge må bruke sin ekspertise på å formidle, inkludere og istandsette de unge til å ta en aktiv rolle. Kort fortalt: alle som mener at de unge stemmene bør høres og inkluderes, må ta ansvar og eierskap.
Det oppleves kanskje som vanskelig, men still deg selv spørsmålet: hva er det verste som kan skje? I Pådriv Oslo har vi stor tro på at prosessen er et mål i seg selv. Etter å ha jobbet med elever på både Bjerke vgs og Morellbakken ungdomsskole det siste året har vi gjort oss erfaringer som vi tar med videre inn i prosjekter.
Heldigvis for oss - og deg - har vi som grunnprinsipp at vi skal tørre å teste, tørre å dele uferdig arbeid, tørre å innovere og pilotere tidlig. Under frokostseminaret 25. mars var det tydelig at det ikke kun er vi som tenker slik - både NMBU, Kristiania og Forandringshuset delte med glede sine erfaringer, og modige elever fra Bjerke videregående delte sine tanker om hva som hindrer unge fra å ta del i samfunnsutviklingen.
Vi ser dette som en vinn-vinn-situasjon, og har et sterkt ønske om å løpe videre med denne ballen. Sammen med Oslo kommune, bydeler, lokalt næringsliv og ikke minst, sammen med skolene og elevene selv.
Du er hjertelig invitert til å være med!
Pådriv Oslo
Høyskolen Kristiania
KFUK-KFUM Forandringshuset
Norges miljø- biovitenskapelige universitet (NMBU)
Bjerke videregående skole